L’origen de la història de Galetes Trias es remonta a 1908, any en que Joaquim Trias va obrir una pastisseria a Santa Coloma de Farners per a fer aquests dolços. A finals de la dècada dels 70, la segona i tercera generació van decidir introduir un gir al negoci i obrir una fàbrica en què només es féssin galetes per comercialitzar en supermercats.

Maria Trias va començar a treballar a l’empresa de galetes familiar l’any 1996. Aleshores el negoci es deia Néts Trias, però ningú s’esperava que amb poc temps hi haurien tants canvis. Després d’una llarga època d’inestabilitat, l’any 2007 el pare de Maria va comprar l’altra meitat de l’empresa al germà per començar una nova etapa i anar cap altres direccions. El canvi més important va ser el nom: Naixia Trias Galetes i Biscuits.

Els primers anys els van superar, però a partir del 2010 les vendes van caure en picat fins al 2015. Segons recorda Maria Trias “el pitjor moment”. Per tal de millorar l’estratègia, l’actual gerent, primera dona de les quatre generacions, va proposar llençar al mercat formats més petits a preus més econòmics. I sembla que va funcionar.

Des del 2016 l’empresa està remuntant. Actualment Galetes Trias exporta un 8% de la producció i tenen com a mercats consolidats la zona de Hong Kong, els Estats Units, Anglaterra i alguns països sud-americans. Aquest 2019 Maria espera poder tancar amb un creixement de vendes del 5% i una facturació d’uns 3,5 milions d’euros. Algú encara dubta del poder de la dona i de la importància que té la seva presència en una empresa?

Text i fotografia: ARA.CAT