El nombre d’empreses catalanes que formen part de clústers a Catalunya s’ha multiplicat per quatre en els últims 10 anys, segons dades d’ACCIÓ. D’aquesta manera, actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn són membres dels 30 clústers catalans, que representen el 30% del PIB de Catalunya (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. Es tracta de les xifres més altes des que l’any 1992 van néixer els programes de la Generalitat d’impuls a la competitivitat del teixit empresarial català a través de la metodologia de clústers.

Clúster és sinònim de competitivitat. En aquest sentit, segons les dades d’ACCIÓ fetes públiques durant la trobada, el 76% de les empreses membres dels clústers catalans asseguren que formar part d’aquestes entitats les fa més competitives i que el 91% inverteixen en R+D i innovació, un percentatge molt superior a la resta d’empreses catalanes.

Catalunya és un país de clústers, pioner en aquest àmbit: vam ser un dels primers territoris del món en iniciar polítiques d’impuls als clústers fa 25 anys, tenim una gran capacitat de generar tendències internacionals per exemple en la creació de clústers en base a la realitat del mercat, en el treball interclúster o pel talent especialitzat existent. Comptem amb un ecosistema de clústers únic al mon que combina l’impus públic continuat, la seu d’organitzacions internacionals de referència com la TCI Network, escoles de negoci de primer nivell amb formació específica en aquest àmbit i algunes de les consultores especialitzades de referència global.

Un clúster és un conjunt d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada. Segons dades d’ACCIÓ, un 69,1% són pimes, un 11,9% grans empreses, un 7,8% centres de recerca i proveïdors de coneixement, un 7,3% startups i un 4% altres agents de l’entorn.

Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.

Actualment, alguns dels països més competitius del món que treballen en clau de clústers són Corea del Sud, Singapur, Canadà, Dinamarca, Noruega i Alemanya. A Catalunya, amb l’objectiu de reforçar i intensificar l’activitat d’aquestes organitzacions, ACCIÓ desenvolupa el programa Catalunya Clústers, que compta amb 30 clústers acreditats.