Davant un auditori que ha reunit empreses, centres tecnològics, universitats, clústers managers i associacions que formen part de l’entorn dels clústers al nostre país, el president ha assegurat que fa 25 anys, quan es va iniciar la política de clústers, es va prendre “una decisió disjuntiva”, que “es va carregar la cultura tradicional d’entendre el model de negoci”.

 

En aquest context, el President de la Generalitat, ha posat en relleu la necessitat que l’administració prengui un paper actiu i, si cal, sigui capaç d’anticipant-se als canvis amb “audàcia i el coratge” per reconèixer que noms, reglaments o mecanismes que han funcionat puguin esdevenir obstacles. Per això, ha apel·lat a la necessitat les administracions siguin ràpides per establir noves condicions que afavoreixin l’esforç de tothom.

 

En aquest punt s’hi ha sumat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que també ha advertit que hi ha moments en que “cal ser atrevit, arriscar, innovar i no tenir por a ser els primers”.  A més, ha assegurat que el clúster suposa “col·laboració i treball conjunt” amb l’objectiu d’obtenir beneficis individuals i conjunts per tot el sector. “No és només una suma, és una multiplicació”, ha afegit el conseller

 

Finalment, el president s’ha mostrat convençut que la política de clústers tindrà continuïtat, ja que, ha dit, “hem estat capaços de demostrar que quan han governat governs diferents, hem estat absolutament compromesos amb el nostre teixit productiu”.

 

En el decurs de l’acte, s’ha il·lustrat com va néixer la política de clústers a Catalunya l’any 1992, una iniciativa pionera a nivell mundial i que s’ha consolidat al llarg dels darrers 25 anys gràcies al suport continuat per part dels successius governs de la Generalitat de Catalunya. De fet, aquesta política de clústers ha generat un ecosistema reconegut a nivell internacional i que ha permès, per exemple, que Barcelona sigui la seu de la TCI Network, la xarxa de clústers més important del món.

 

Actualment la Generalitat impulsa aquesta política a través del programa Catalonia Clusters d’ACCIÓ, que té l’objectiu de millorar la competitivitat del teixit empresarial català a través de l’agrupació d’empreses i entitats d’un mateix sector per compartir recursos, generar sinergies i projectar-se internacionalment.

 

En aquest moment en formen part 30 clústers, que agrupen més de 2.100 agents, dels quals 2.000 són empreses, sumen 290.000 treballadors i facturen de manera agregada 65.500 milions d’euros. És a dir, la xifra de negoci que generen els clústers catalans equival al 29% del PIB de Catalunya.

 

En aquest sentit, amb l’objectiu de reforçar i intensificar aquesta política de clústers, el Govern augmentarà aquest 2017 un 50% la línia d’ajuts que acompanya el programa Catalonia Clusters d’ACCIÓ, assolint els 1,5 milions d’euros.

 

Aquest instrument permet als clústers dur a terme estudis de mercat, fer prospectiva tecnològica dels seus sectors, organitzar viatges a l’estranger per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre d’altres iniciatives. I és que el 71% de les empreses membres de clústers consideren que aquest tipus d’organitzacions genera impacte en la seva competitivitat, mentre que el 98% asseguren que les iniciatives clústers aporten valor al seu sector.

 

25 Anys Clústers Catalunya